Medyczne Centrum Kształcenia Podyplomowego i Szkoleń

Dietetyka kliniczna

3600 zł 173 godz.

Studia podyplomowe pod patronatem Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)

Cel studiów:
Celem studiów w obszarze dietetyka jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.

Adresaci studiów:
Uczestnicy studiów to dietetycy, pielęgniarki, farmaceuci lub inne osoby związane z prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych. Studia mają charakter praktyczny.

Program został przygotowany przez specjalistów – praktyków: dietetyków, lekarzy, pielęgniarki oraz managerów w ochronie zdrowia w oparciu o ich doświadczenia. Prawie 30% zajęć ma formę warsztatów, w trakcie których słuchacze będą mieli możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce, przeprowadzając ocenę stanu odżywienia oraz opracowując plany żywienia na przykładowych przypadkach klinicznych pacjentów .
Studia uzyskały patronat
 Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)

Program studiów:

  • Podstawy żywienia klinicznego

  • Historia żywienia klinicznego

  • Leczenie żywieniowe – podstawowe pojęcia

  • Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych i domowych

  • Dokumentacja. Wymagania. Uprawnienia. Obowiązki.

  • Ocena stanu odżywienia różnych grup ludności
    - Dane epidemiologiczne
    - Dane z Nutrition Day

  • Zapotrzebowanie na składniki odżywcze różnych grup ludności.

  • Metody oceny stanu odżywienia w warunkach szpitalnych i domowych:

  • Skale NRS 2002, SGA, MNA

  • Badania antropometryczne

  • Badania biochemiczne

  • Wywiad żywieniowy, pielęgniarski, lekarski

  • Metody oceny skuteczności prowadzonej terapii

WARSZTATY:

  • ocena stanów odżywienia na przykładach klinicznych.

  • dobór drogi i sposobu żywienia

  • Poradnictwo dietetyczne

  • Miejsce poradnictwa żywieniowego w leczeniu żywieniowym

  • Wywiad żywieniowy – ocena stanu odżywienia

  • Jak dopasować program żywienia do potrzeb pacjenta – niezbędne informacje (dieta standardowa, suplementacja pokarmowa, EN, PN, SPN)

  • Podział i zastosowanie diet

  • Diety o zmienionej konsystencji – ich zastosowanie w żywieniu dojelitowym.

  • Profilaktyka żywieniowa chorób cywilizacyjnych

  • Dieta wegetariańska

WARSZTATY:

  • przygotowanie diety miksowanej. Próba podania przez sondę

  • przypadki kliniczne – dobór diety

  • wywiad żywieniowy w parach

  • Żywienie w pediatrii

WARSZTATY:

  • Planowanie żywienia w zależności od grup wiekowych

  • Planowanie żywienia w zależności od jednostki chorobowej

  • Doustne suplementy pokarmowe

  • Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego

  • Grupy docelowe

  • Doustne suplemanty pokarmowe dostępne na rynku

  • Fortyfikacja żywieniowa preparatami niekompletnymi

  • Fortyfikacja żywieniowa preparatami kompletnymi

WARSZTATY:

  • Fortyfikacja posiłków

  • Żywienie dojelitowe

  • Czym jest żywienie dojelitowe?

  • Standard żywienia dojelitowego

  • Drogi dostępu do przewodu pokarmowego

  • Wytyczne ESPEN w różnych grupach chorych

  • Zalecenia i Przeciwwskazania.

  • Powikłania żywienia dojelitowego i metody radzenia sobie z nimi.

  • Metody podaży diet dojelitowych.

  • Sprzęt do podaży diet dojelitowych

  • Zasady prowadzenia EN:

  • Tempo podaży

  • Kontrola zalegania

  • Płukanie dostępu

  • Pozycja do karmienia

WARSZTATY:

  • Programowanie żywienia różnymi metodami podaży

  • Żywienie dojelitowe

  • Podstawy wyboru diety w zależności od funkcji przewodu pokarmowego, choroby

  • Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w różnych grupach chorych

  • Preparaty wykorzystywane w EN

  • Bilans płynowy. Produkty spożywcze dodawane do diety przemysłowej podczas EN.

  • Rola dietetyka w prowadzeniu żywienia dojelitowego.

WARSZTATY:

  • Planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne

  • Żywienie pozajelitowe

  • Czym jest żywienie pozajelitowe?

  • Wytyczne ESPEN

  • Zalecenia i Przeciwwskazania

  • Standard żywienia pozajelitowego

  • Skład mieszaniny odżywczej

  • Powikłania żywienia pozajelitowego i metody radzenia sobie z nimi.

  • Zespół ponownego odżywienia

  • Żywienie immonomodulujące

  • Zapotrzebowanie na składniki odżywcze

  • Bilans płynowy

  • Bilans azotowy

  • Rola dietetyka w prowadzeniu żywienia pozajelitowym.

WARSZTATY:

  • Programowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne

  • Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN

  • Choroby zapalne jelit

  • Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki

  • Niewydolność nerek:

  • Przed dializą

  • Hemodializa

  • Dializa otrzewnowa

  • Niewydolność wątroby

  • Cukrzyca

  • Żywienie krytycznie chorych

  • Żywienie w okresie okołooperacyjnym

  • Żywienie w oddziale intensywnej terapii

  • Niedożywienie w niewydolności oddechowej różnego pochodzenia

  • Żywienie pacjentów neurologicznych – dysfagia

  • Żywienie osób z zaburzeniami poznawczymi i zespołem otępiennym

  • Żywienie w opiece paliatywnej

WARSZTATY:

  • Planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne

  • Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN

  • Onkologia - zalecenia ESPEN

  • Profilaktyka chorób nowotworowych

  • Niedożywienie – problem interdyscyplinarny

  • Niedożywienie proste

  • Różnice w przemianach metabolicznych w zaburzeniach metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą

  • Niedożywienie w przebiegu otyłości

  • Wyniszczenie nowotworowe – przyczyny, występowanie, zapobieganie

  • Postępowanie dietetyczne w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka

  • Postępowanie dietetyczne w anoreksji

WARSZTATY:

  • Planowanie żywienia u pacjenta z wyniszczeniem nowotworowym

  • Planowanie żywienia w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka

  • Żywienie w warunkach domowych

  • Wskazania do opieki w warunkach domowych

  • Wymagania płatnika

  • Zasady prowadzenia żywienia w warunkach domowych – szkolenie pacjenta i rodziny

  • Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych

  • Centralny dostęp naczyniowy - pielęgnacja

  • Diety wykorzystywane w żywieniu w warunkach domowych

  • Powikłania żywienia w warunkach domowych

  • Kwestie etyczne żywienia w warunkach domowych pacjentów w stanach ciężkich.

  • Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym w warunkach domowych

  • Aktywność fizyczna w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych i osób starszych

WARSZTATY:

  • Planowanie aktywności ruchowej w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych

WARSZTATY:

  • Ocena stanu odżywienia, planowanie postępowania dietetycznego i leczenia żywieniowego w różnych grupach chorych.

  • Psychodietetyka z elementami coachingu

  • Psychodietetyka z elementami coachingu

Warunki zaliczenia:

  • Test z wybranych obszarów programowych

  • Opracowanie planu żywienia

Liczba godzin: 173

Czas trwania studiów: 2 semestry

Koszt studiów:

  • Opłata jednorazowa: 3 600 zł

  • Opłata 2 raty: 1 900 zł

  • Opłata 10 rat: 400 zł

Kontakt:

Studium Podyplomowe Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy
ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
bud. C, pok. C005
tel. 52 567 00 68
www.podyplomowe.byd.pl

e-mail: podyplomowe@byd.pl

ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
Budynek C, pokój C005

centrum@byd.pl

52 567 00 17

© 2024 WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI