Studia podyplomowe pod patronatem Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)
Cel studiów:
Celem studiów w obszarze dietetyka jest kształcenie i przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania, w tym pacjentów niedożywionych oraz nabycie praktycznych umiejętności w zakresie opracowywania planów żywienia i fortyfikacji diety o doustne suplementy pokarmowe.
Adresaci studiów:
Uczestnicy studiów to dietetycy, pielęgniarki, farmaceuci lub inne osoby związane z prowadzeniem poradnictwa dietetycznego i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych oraz ambulatoryjnych. Studia mają charakter praktyczny.
Program został przygotowany przez specjalistów – praktyków: dietetyków, lekarzy, pielęgniarki oraz managerów w ochronie zdrowia w oparciu o ich doświadczenia. Prawie 30% zajęć ma formę warsztatów, w trakcie których słuchacze będą mieli możliwość wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce, przeprowadzając ocenę stanu odżywienia oraz opracowując plany żywienia na przykładowych przypadkach klinicznych pacjentów .
Studia uzyskały patronat Polskiego Towarzystwa Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN)
Program studiów:
Podstawy żywienia klinicznego
Historia żywienia klinicznego
Leczenie żywieniowe – podstawowe pojęcia
Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych i domowych
Dokumentacja. Wymagania. Uprawnienia. Obowiązki.
Ocena stanu odżywienia różnych grup ludności
- Dane epidemiologiczne
- Dane z Nutrition Day
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze różnych grup ludności.
Metody oceny stanu odżywienia w warunkach szpitalnych i domowych:
Skale NRS 2002, SGA, MNA
Badania antropometryczne
Badania biochemiczne
Wywiad żywieniowy, pielęgniarski, lekarski
Metody oceny skuteczności prowadzonej terapii
WARSZTATY:
ocena stanów odżywienia na przykładach klinicznych.
dobór drogi i sposobu żywienia
Poradnictwo dietetyczne
Miejsce poradnictwa żywieniowego w leczeniu żywieniowym
Wywiad żywieniowy – ocena stanu odżywienia
Jak dopasować program żywienia do potrzeb pacjenta – niezbędne informacje (dieta standardowa, suplementacja pokarmowa, EN, PN, SPN)
Podział i zastosowanie diet
Diety o zmienionej konsystencji – ich zastosowanie w żywieniu dojelitowym.
Profilaktyka żywieniowa chorób cywilizacyjnych
Dieta wegetariańska
WARSZTATY:
przygotowanie diety miksowanej. Próba podania przez sondę
przypadki kliniczne – dobór diety
wywiad żywieniowy w parach
Żywienie w pediatrii
WARSZTATY:
Planowanie żywienia w zależności od grup wiekowych
Planowanie żywienia w zależności od jednostki chorobowej
Doustne suplementy pokarmowe
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego
Grupy docelowe
Doustne suplemanty pokarmowe dostępne na rynku
Fortyfikacja żywieniowa preparatami niekompletnymi
Fortyfikacja żywieniowa preparatami kompletnymi
WARSZTATY:
Fortyfikacja posiłków
Żywienie dojelitowe
Czym jest żywienie dojelitowe?
Standard żywienia dojelitowego
Drogi dostępu do przewodu pokarmowego
Wytyczne ESPEN w różnych grupach chorych
Zalecenia i Przeciwwskazania.
Powikłania żywienia dojelitowego i metody radzenia sobie z nimi.
Metody podaży diet dojelitowych.
Sprzęt do podaży diet dojelitowych
Zasady prowadzenia EN:
Tempo podaży
Kontrola zalegania
Płukanie dostępu
Pozycja do karmienia
WARSZTATY:
Programowanie żywienia różnymi metodami podaży
Żywienie dojelitowe
Podstawy wyboru diety w zależności od funkcji przewodu pokarmowego, choroby
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w różnych grupach chorych
Preparaty wykorzystywane w EN
Bilans płynowy. Produkty spożywcze dodawane do diety przemysłowej podczas EN.
Rola dietetyka w prowadzeniu żywienia dojelitowego.
WARSZTATY:
Planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne
Żywienie pozajelitowe
Czym jest żywienie pozajelitowe?
Wytyczne ESPEN
Zalecenia i Przeciwwskazania
Standard żywienia pozajelitowego
Skład mieszaniny odżywczej
Powikłania żywienia pozajelitowego i metody radzenia sobie z nimi.
Zespół ponownego odżywienia
Żywienie immonomodulujące
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze
Bilans płynowy
Bilans azotowy
Rola dietetyka w prowadzeniu żywienia pozajelitowym.
WARSZTATY:
Programowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne
Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN
Choroby zapalne jelit
Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
Niewydolność nerek:
Przed dializą
Hemodializa
Dializa otrzewnowa
Niewydolność wątroby
Cukrzyca
Żywienie krytycznie chorych
Żywienie w okresie okołooperacyjnym
Żywienie w oddziale intensywnej terapii
Niedożywienie w niewydolności oddechowej różnego pochodzenia
Żywienie pacjentów neurologicznych – dysfagia
Żywienie osób z zaburzeniami poznawczymi i zespołem otępiennym
Żywienie w opiece paliatywnej
WARSZTATY:
Planowanie żywienia w oparciu o dane kliniczne
Żywienie w wybranych jednostkach chorobowych – od dietetyki do PN
Onkologia - zalecenia ESPEN
Profilaktyka chorób nowotworowych
Niedożywienie – problem interdyscyplinarny
Niedożywienie proste
Różnice w przemianach metabolicznych w zaburzeniach metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą
Niedożywienie w przebiegu otyłości
Wyniszczenie nowotworowe – przyczyny, występowanie, zapobieganie
Postępowanie dietetyczne w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka
Postępowanie dietetyczne w anoreksji
WARSZTATY:
Planowanie żywienia u pacjenta z wyniszczeniem nowotworowym
Planowanie żywienia w chorobach jamy ustnej, przełyku chorobach zapalnych jelit i żołądka
Żywienie w warunkach domowych
Wskazania do opieki w warunkach domowych
Wymagania płatnika
Zasady prowadzenia żywienia w warunkach domowych – szkolenie pacjenta i rodziny
Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych
Centralny dostęp naczyniowy - pielęgnacja
Diety wykorzystywane w żywieniu w warunkach domowych
Powikłania żywienia w warunkach domowych
Kwestie etyczne żywienia w warunkach domowych pacjentów w stanach ciężkich.
Rola dietetyka w żywieniu dojelitowym w warunkach domowych
Aktywność fizyczna w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych i osób starszych
WARSZTATY:
Planowanie aktywności ruchowej w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych
WARSZTATY:
Ocena stanu odżywienia, planowanie postępowania dietetycznego i leczenia żywieniowego w różnych grupach chorych.
Psychodietetyka z elementami coachingu
Psychodietetyka z elementami coachingu
Warunki zaliczenia:
Test z wybranych obszarów programowych
Opracowanie planu żywienia
Liczba godzin: 173
Czas trwania studiów: 2 semestry
Koszt studiów:
Opłata jednorazowa: 3 600 zł
Opłata 2 raty: 1 900 zł
Opłata 10 rat: 400 zł
Kontakt:
Studium Podyplomowe Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy
ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
bud. C, pok. C005
tel. 52 567 00 68
www.podyplomowe.byd.pl
e-mail: podyplomowe@byd.pl
ul. Garbary 2, 85-229 Bydgoszcz
Budynek C, pokój C005
centrum@byd.pl
© 2024 WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI